CYBER CRIME EVENT

De middag begon in Hanze Plaza in Groningen met een korte gespreksronde, onder leiding van dagvoorzitter Barbara de Lange met districtsvoorzitter Dick Bosker, regiovoorzitter Uneto-VNI Hessel Wiekamp en Leo van der Burg (Business development manager regio Noord FME). Daarna was het de beurt aan de politie. Thema was ‘Wat weet de politie’ (en wat doet de politie?)(externe link). Wessel Veenstra en Rommert Adema gaven een heldere uiteenzetting over de nieuwste ontwikkelingen rond onder andere ransomware (actueel). Vervolgens ging Esther Spaans van Hoffmann in op de factor mens rondom cybercriminaliteit. Technisch denk je het als ondernemer allemaal afgedekt te hebben maar als een kwaadwillende je personeel opbelt en het wachtwoord weet te ontfutselen…..De mens is de zwakke schakel in het geheel

Pieter Meulenhoff van iTsec(externe link) liet aan de hand van demonstraties zien hoe makkelijk het is om in te breken in een computersysteem en Metaalunie-lid Frank Landhuis van Almi Machinefabriek BV(externe link) uit Vriezenveen vertelde hoe een hacker zijn bedrijf in januari jl. compleet heeft platgelegd. Behalve het betaalde losgeld had hij een directe schadepost van ruim € 60.000,- en verloren werktijd en de stress van het helemaal opnieuw inrichten van de gehele IT van zijn bedrijf. Samen met Martijn Twilhaar (expert die hem terzijde heeft gestaan) is een methodiek ontwikkeld waardoor Almi nu met vertrouwen de toekomst ingaat. DIT overkomt ze niet meer….

De verschillende presentaties zijn via de site van de Koninklijke Metaalunie te downloaden.