Onze coaches kom je overal tegen

Baukje Rekker: ik heb samen met collega Arjen Coppen gisteren het Servicepunt Techniek Noord vertegenwoordigd bij het HBO/WO, georganiseerd door Fryslân Werkt. Een bijeenkomst met een aftrap door een bijzonder duo, de broers Harmen en Sytze Brouwer. Die op eigen wijze, nuchter, boeiend, inspirerend maar vooral heel puur vertelden over de stappen die zij in hun loopbaan hebben gezet. Waarbij in eerste instantie de traditie binnen de familie werd gevolgd om uiteindelijk qua werk toch een switch te gaan maken. Maar hoe dan toch ook vol trots de waarde van wat van huis uit is meegegeven daarin een rol blijft spelen.

Verschillende kandidaten gesproken en mensen vanuit de gesprekken iets mee mogen geven ten aanzien van het vinden van een baan die bij hen past. Ondanks dat ze geen 20 meer zijn.

Gistermiddag naar een bijeenkomst van Koninklijke Bouwend Nederland – Regio Noord over bedrijfsopvolging binnen familiebedrijven. Met interessante presentaties. Bijzonder hoe de processen rond opvolging soms onbewust op jonge leeftijd al invloed hebben. Maar ook hoe jongeren soms kiezen voor een hele andere richting om uiteindelijk toch de stap maken om het familiebedrijf binnen de bouw voort te gaan zetten.

Wat voor mij de gemeenschappelijke deler was bij deze presentaties is de waarde van familietradities. In het ene geval het Skûtsjesilen en in het andere de bouw. Bedrijven met een rijke historie, een lange geschiedenis en hoe de jongere generatie dit oppakt. Hier ook nieuwe impulsen aan geeft. Toch anders kijkt. Maar vooral hoe iets waarvan de basis in een ver verleden ligt, doorwerkt en wat de waarde hiervan voor de jongere generatie is.
Ook dat maakt waarom ik de bouw zo bijzonder vind.